Het kan comfortabel voelen om slimmer te zijn dan anderen, maar het is soms ook moeilijk. Een handicap. Een bron van lijden zelfs. En een taboe. Hoogbegaafdheid herkennen, erkennen en waarderen helpt. In de praktijk gebeurt dat helaas niet of nauwelijks. Mede daardoor zitten redelijk wat hoogbegaafden niet op een passende werkplek.
Bovengemiddelde erkenning
Een supertalent of hoogbegaafd persoon is dat vanaf zijn geboorte. Veel extra intelligente mensen hebben hun hele leven al het gevoel ‘anders’ of bovengemiddeld te zijn. Erkenning is voor ieder mens belangrijk. Voor supertalenten en hoogbegaafden geldt dit in het bijzonder. Het maakt hen op een tastbare manier bewust van hun eigen kracht en zelfstandigheid. Te meer omdat hun talentvolle zelfverzekerdheid onder druk staat van hun emotionele onzekerheid.
Hoogbegaafde conflicten
Een behoorlijke groep hoogbegaafden is succesvol, maar er is ook een aanzienlijk aantal waarvoor dit niet geldt. Zij hebben in meer of mindere mate problemen op het werk. Door hun bijzondere slimheid raken ze soms geïsoleerd of raken in conflict met collega’s. Bovendien zitten ze niet altijd op een passende werkplek.
Karakteristieke intelligentie
Het is belangrijk om hoogbegaafde medewerkers te herkennen, erkennen en waarderen. Dat vraagt in de regel van de leidinggevende om wat extra tijdsinvestering. Het levert niet alleen inzicht, maar zeker ook begrip op. Dit is nodig om het contact en de communicatie met hen te verbreden en te verdiepen. Het is belangrijk om ze vertrouwen te schenken en op een juiste manier in te zetten. Daarbij is het geen probleem wanneer er bij een klus een taakomschrijving wordt gehanteerd. Zolang daarin maar voldoende rekening wordt gehouden met de drang naar autonomie en de andere karakteristieken van de extra intelligente medewerker.
Twee kanten
Uiteindelijk resulteert erkenning, waardering en voldoende aandacht in een bijzonder trouwe, hardwerkende en loyale medewerker. De toegevoegde waarde wordt als een vanzelfsprekendheid ervaren en optimaal benut. En dat laatste stemt de organisatie weer tevreden. Het beroemde mes snijdt zo aan twee kanten.
Meer weten?
Heeft u vragen over waarom erkenning van hoogbegaafden belangrijk is of wilt u meer informatie, neem dan contact met mij op.