Als jullie deel 1 en 2 van deze korte blogserie hebben gelezen dan is de aanleiding van de vraag in de kopregel bekend. Na de openhartige reacties van Mark (deel 1) en Frans (deel 2) is het nu de beurt aan HR development expert Gaby. Ook zij gaf mij toestemming om haar reactie met jullie te delen.
Lekker eigenwijs
Wat ikzelf het meest lastig vind, zijn de volgende dingen:
- Ik voel me soms niet begrepen, omdat ik in mijn hoofd vaak al een paar stappen verder ben en de rest nog moet volgen. Met mijn communicatie sluit ik dan niet altijd aan.
- Ik vind veel dingen leuk en kan ook veel dingen goed. Toch willen mensen mij graag in een kader kunnen plaatsen. Je bent bijvoorbeeld een specialist óf een generalist. Ik denk dat ik beide ben, maar dat gaat er maar moeilijk in op mijn werk.
Oplossingen:
- In de communicatie blijven checken of we nog aangehaakt zijn op elkaar. Ook zet ik een behoorlijke dosis empathie in. Tot nu toe lukt het me redelijk om het recht te houden. Dus in contact te blijven met mezelf en de ander.
- Ik probeer overigens wel zoveel mogelijk mijn eigen plan te trekken (lekker eigenwijs), en anderen gaandeweg te overtuigen / laten zien wat ik kan.
Ik zou op dit moment geen coach inschakelen omdat:
- Ik mijn hoogbegaafdheid niet ervaar als zeer belemmerend in mijn functioneren. Het zet mij zo nu en dan wel eens voor dilemma’s, maar daar kom ik tot nog toe wel uit.
- Ik kortgeleden een cursus Persoonlijke Effectiviteit heb gedaan. Dan graaf je behoorlijk in jezelf en kijk je ook naar oplossingen. Daar heb ik handvatten gekregen waarmee ik voorlopig (denk ik) vooruit kan.
Superslim vogeltje
De reactie van Gaby laat zien dat niet ieder persoon die hoogbegaafd is inderdaad een coach nodig heeft. Althans voor dit moment. ‘Elk superslim vogeltje zingt zoals het gebekt is’ en kiest daarbij heel bewust een eigen autonome ‘sound’. En dat klinkt goed.
Als coach vind ik het een voorrecht om met hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen te mogen werken. Het is keer op keer waardevol om de weg van (h)erkenning, acceptatie, waardering en begrip samen te bewandelen. Meehelpen aan de bewustwording van hoogbegaafd en/of hoogsensitief zijn is een van de pijlers waar het fundament van mijn gespecialiseerd coachschap op rust. Daar draagt het stellen van de vraag “Heb ik eigenlijk wel een coach nodig?” en de openhartige antwoorden hierop zeker aan bij.